Saudiarabien ser chansen att bli en militär stormakt

http://www.dn.se/nyheter/varlden/saudiarabien-ser-chansen-att-bli-en-militar-stormakt

Saudiarabien ser det militära samarbetet med Sverige som en nyckel för att bli en stormakt i Mellanöstern. ”Saudiarabien är redan en viktig aktör i regionen ekonomiskt och politiskt, men har aldrig varit starkt militärt. Nu ser man ett vakuum att fylla”, säger Mellanösternexperten Abdulhadi Khalaf.

Att Sverige har samarbetat med Saudiarabien om att bygga en vapenfabrik får Khalaf att häpna, men menar att projektet för Saudiarabien ligger helt i linje med ambitionen att bli en regional stormakt.

– Saudiarabien är en stor köpare av vapen, det är inte ett nytt land på marknaden. Sedan början av 1970-talet då oljeintäkterna började komma har det spenderats miljoner på vapen, hittills med Storbritannien och USA som huvudleverantörer, säger Abdulhadi Khalaf, sociolog vid centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet.

Vad använder landet sina vapen till?

– Nu när Syrien är på fall och Egypten är försvagat ser Saudiarabien ett vakuum att fylla som militär stormakt. Det är därför man för det första tagit en så framträdande position i att beväpna den syriska oppositionen, och för det andra höjt den krigiska tonen mot Iran.

– Militären har även tidigare använts i grannländerna, senast för ett år sedan för att krossa oppositionen i Jemen. Det är också ett häpnadsväckande sammanträffande för mig som kommer från Bahrain, att den här nyheten om Sveriges projekt kommer nästan på årsdagen för när Saudiarabiens militär gick in i Bahrain för att slå ner upproret där 14 mars 2011.

Kan vapnen även komma att användas inom landet, av säkerhetsstyrkorna?

– Just de vapen som det rapporteras att den här fabriken ska bygga kan inte användas för inrikes ändamål. Men säkerhetsstyrkorna är ett viktigt verktyg för regimen, en repressiv apparat som ska skrämma och hålla ordning. De användes senast för tio dagar sedan i östra provinsen när små skaror av människor demonstrerade mot regimen och krävde frisläppande av politiska fångar.

Hur viktig är relationen med Sverige?

– Saudiarabien har alltid varit beroende av USA och Storbritannien, det är där de lägger stora pengar. Vi talar om femton miljarder dollar per år. Men att de söker sig till Sverige är ganska intressant. Kanske vill man göra sig oberoende från de gamla stormakterna.

Vad skulle det innebära om Sverige skulle avbryta det militära samarbetet?

– Det skulle vara ett fiasko för Saudiarabien som skadar dess anseende och kan avslöja en del av den härskande familjens militära ambitioner.

Saudiarabien är en nära allierad med USA, kan det här påverka Sveriges relation med USA?

– Nej, jag tror inte svenska regeringen eller någon annan vapenhandlare kan göra affärer med Saudiarabien utan att kolla med USA först. Jag kan inte tänka mig att de har varit ovetande.